Het belastingrecht is per land geregeld, maar steeds meer mensen houden zich op het gebied van wonen en werken niet aan de landsgrenzen. Piloten (luchtvaart) en kapteins (zeevaart) hebben hier veelvuldig mee te maken. Maar ook wie vanuit het buitenland freelance werkzaamheden verricht. Of bijvoorbeeld artsen, hoogleraren en fotografen die in dienst zijn bij verschillende werkgevers in verschillende landen. Altijd zijn er twee vragen die spelen: Waar moet ik belasting betalen? In welk land ben ik verzekerd? Om dubbele belastingheffing te voorkomen, sluiten staten belastingverdragen.

Om te begrijpen wat er geregeld moet worden als je gaat scheiden, moet je eerst weten wat de wettelijke gevolgen van je relatie kunnen zijn. Wat verandert er als je je jawoord hebt gegeven? Maakt het verschil of je “alleen” gaat samenwonen of als je trouwt? Ondanks alle praktische veranderingen in je leven verandert er wettelijk niets. Je blijft voor de wet onafhankelijk en zelfstandig. Je hebt geen verplichtingen jegens je partner. Daar kun je verandering in brengen door een samenlevingsovereenkomst te sluiten.

Scheiden & wonen ebook

Of je nu gehuwd of geregistreerd partners bent of niet, de gevolgen van uit elkaar gaan zijn groot en dat geldt zeker voor de woonsituatie. Wat gebeurt er met onze koopwoning? Kan ik blijven wonen in ons huurhuis? Kan ik alvast een ander huis kopen? Allemaal vragen waarbij het verstandig is ze bij een (voorgenomen) scheiding tijdig onder ogen te zien om onvoorziene financiële gevolgen bij de afwikkeling van de scheiding te voorkomen.